کارت صدا کامپیوتر چیست ؟ ویژگی های یک کارت صدای خوب
به احتمال زیاد تا به حال نام یکی از مهمترین قطعات کامپیوتر، یعنی کارت صدا به گوشتان خورده است و برایتان سوال پیش آمده که کارت صدا چیست؟ چه ویژگیهایی دارد و چه کاری انجام میدهد؟ حال از آنجایی که کارت صدا یکی از مهمترین تجهیزات استودیویی است و کاربردهای متنوعی برای آن در نظر گرفته شده، در ادامه متن بهطور کامل به سوال کارت صدا چیست پاسخ میدهیم.
کارت صدا چیست؟
در پاسخ به سوال کارت صدا در کامپیوتر چیست باید گفت کارت صدا یا Audio Interface در حقیقت یک وسیله است که وظیفه آن اتصال میکروفون و دیگر تجهیزات صوتی به کامپیوتر در نظر گرفته شده و سیگنالهای آنالوگ را به اطلاعات صوتی تبدیل میکند. دقت داشته باشید که کامپیوتر امکان پردازش هر سیگنالی را ندارد و زمانی که این سیگنالها تبدیل شوند، کامپیوتر میتواند آنها را پردازش کند.
وظیفه کارت صدا در کامپیوتر
حال صدای دیجیتال تولید شده چگونه به کامپیوتر انتقال پیدا میکند؟ وظیفه انتقال صدای دیجیتال برعهدهی کارت صدا است؛ بهطوری که این صدا را به وسیلهی نوعی اتصال مانند USB، Thunderbolt، FireWire یا کارت PCI/PCIe به کامپیوتر انتقال میدهد. البته نکته جالبی که درباره کارت صدا وجود دارد، این است که میتواند همین پروسه را بهصورت معکوس نیز انجام دهد؛ یعنی اطلاعاتی که حاوی صدای دیجیتال است را از کامپیوتر بگیرد و آنها را به سیگنال آنالوگ تبدیل کند. در نتیجه شما میتوانید سیگنالهای تولید شده را از طریق مانیتورهای استودیویی یا هدفون گوش دهید.
اهمیت استفاده از کارت صدا
تا به اینجا اطلاعاتی در پاسخ به سوال کارت صدا چیست در اختیارتان قرار گرفت، اما اهمیت استفاده از کارت صدا چیست و چرا به یک Audio Interface احتیاج داریم؟ دقت داشته باشید که روی کامپیوترها کارت صدای مخصوصی وجود دارد، ولی کارت صدایی که روی کامپیوتر نصب است، کیفیت پایینی دارد و از آنجایی که ورودی و خروجیهای آن محدود است، شما نمیتوانید از آن برای ضبط حرفهای استفاده کنید، بنابراین نیاز است که از یک کارت صدای حرفهای که اصطلاحا به آن اکسترنال میگویند استفاده کنید.
کارتهای صدایی که روی کامپیوتر نصب هستند، یک ورودی و خروجی استریوی line level با کیفیت معمولی و یک خروجی برای هدفون دارند. از طرفی به دلیل اختلال در سیگنالهای الکترومغناطیس، اختلالهای رادیویی و تاخیرهایی که وجود دارد، صدای ورودی و خروجی خوب نخواهد بود و این عوامل تاثیر منفی روی این موضوع خواهند گذاشت. در حقیقت میتوان گفت کارتهای صدایی که روی کامپیوتر نصب هستند، تنها برای وصل کردن یک اسپیکر به کامپیوتر و پخش فایلهای فشرده مانند MP3 مناسب هستند و اگر شما تصمیم به انجام کارهای حرفهای دارید، باید یک کارت صدای حرفهای تهیه کنید.
انواع کارت صدا
از دیگر مواردی که در پاسخ به سوال کارت صدا چیست باید به آن اشاره شود، انواع کارت صدا است. Audio Interface که در حقیقت یک رابط صوتی نیز به شمار میآید، در دو مدل طراحی و منتشر میشود.
کارت صدا داخلی
کارت صدای داخلی یا Internal روی مادربرد و داخل کیس کامپیوتر نصب میشود. البته کارت صدای داخلی نوع دیگری نیز دارد که به آن کارت آنبورد (On Board) گفته میشود و محل نصب آن روی مادربورد است. از این مدل کارت صدا برای ساخت و تولید موسیقی، آهنگسازی الکترونیک، ویرایش صدا و … استفاده میشود. دقت داشته باشید که کارتهای صدای داخلی برخلاف آنکه مدلهای پیشرفته و حرفهای دارند محبوب نیستند، زیرا ورودی و خروجی آنها بهراحتی در دسترس قرار نمیگیرد و بسیاری از افراد که برایشان پخش صدا اهمیت دارد، از نوع خارجی یا External استفاده میکنند.
کارت صدا خارجی
کارت صدای خارجی یا External Sound Card خارج از کیس کامپیوتر نصب میشود و معمولا برای نگهداری از آن و همچنین تراشههایی که دارد از یک جعبه فلزی استفاده میکنند. این مدل از کارت صدا در مقایسه با مدل قبلی محبوبیت بیشتری دارد، زیرا کاربران میتوانند بهسادگی به ورودی و خروجی آن دسترسی پیدا کنند. حال امروزه بسیاری از شرکتها که سازنده این محصول هستند، سعی کردهاند محصولات خود را در قالب یک محصول به دو شکل داخلی و خارجی ارائه دهند.
اجزای کارت صدا
از دیگر موضوعاتی که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت، اجزای کارت صدا است. بهطور معمول یک کارت صدا تشکیل شده از اجزای زیر است.
- پردازنده سیگنال دیجیتال (DPS): DPS در حقیقت اصلیترین جز کارت صدا به شمار میرود که وظیفه اصلی آن پردازش صداها است.
- مبدل دیجیتال به آنالوگ (DAC): این بخش صداهای دیجیتال خروجی از کامپیوتر را به آنالوگ تبدیل میکند.
- مبدل آنالوگ به دیجیتال (ADC): ADC میتواند صداهای آنالوگ خروجی را به فرکانسهای دیجیتال تبدیل کند.
- حافظه ROM یا Flash: این قسمت از کارت حافظه، وظیفه نگهداری از دیتا را برعهده دارد.
- پورتهای ارتباطی: وجود این بخش در کارت صدا برای برقراری ارتباط بین بلندگو و میکروفون با کامپیوتر است.
در صورت خراب شدن کارت صدا چه مشکلاتی ایجاد میشود؟
در جواب به سوال کارت صدا چیست گفتیم که Audio Interface یک قطعه از کامپیوتر است که میکروفون و دیگر تجهیزات صوتی را به کامپیوتر متصل میکند. حال گاهی اوقات با توجه به شرایط مختلف، این قطعه دچار آسیب میشود. از جمله مشکلاتی که در صورت خرابی کارت صدا ایجاد میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- قطع شدن کلی صدای سیستم
- قطع شدن صدای میکروفون
- کاهش یا بیکیفیت شدن صدای سیستم و میکروفون
قیمت کارت صدا
امروزه برندهای مختلفی در حال طراحی و تولید این قطعه هستند و انواع کارت صدا را با کیفیت و ویژگیهای مختلف به بازار ارائه میدهند و برای هر یک از محصولاتی که تولید میکنند، قیمت مشخصی را تعیین میکنند. بنابراین بهطور کلی میتوان گفت شرکت سازنده، کیفیت کارت صدا، تعداد ورودی و خروجی از جمله مواردی هستند که میتوانند قیمت کارت صدا را تغییر دهند. از همین رو امکان بیان نظر قطعی درباره قیمت این قطعه وجود ندارد؛ بلکه باید در ابتدا قطعه موردنظر خود با ویژگیهایی که مدنظرتان است را تعیین کنید تا در ادامه قیمت مشخصی به شما گفته شود.
موارد استفاده از کارت صدا
شما میتوانید از کارت صدا در انواع سیستمهای پرتابل و غیر پرتابل مانند موبایل، لپتاپ، تبلت و کامپیوتر استفاده کنید. این کارتها با توجه به نوعی که دارند، میتوانند صداها را با حداقل تاخیر و کیفیتهای مختلف پخش کنند. از همین رو با توجه به زمینه فعالیت خود و نیازی که دارید، میتوانید کارت صدای مناسبی را تهیه و استفاده کنید.
کارت صدای کریتیو (creative) – یک کارت صدای اینترنال حرفهای
کریتیو یک شرکت فناوری چندملیتی سنگاپوری بوده و نزدیک به 40 سال از تأسیس آن میگذرد. این شرکت درزمینهٔ تولید محصولات چندرسانهای، فناوری اطلاعات و لوازم الکترونیکی مصرفی فعالیت دارد. شرکت کریتیو مشهورترین برند درزمینهٔ تولید انواع کارت صدا بوده و در ساخت و توزیع صفحههای صوتی و تصویری دیجیتالی، رایانه و محصولات سرگرمی دیجیتال چندرسانهای فعالیت دارد.
این شرکت همچنین با تولیدکنندگان مادربرد و برندهای مختلف تولیدکننده لپتاپ همکاری میکند تا فناوری Sound Blaster خود را بر روی محصولات این شرکتها جاسازی کند.
ایسوس
ایسوس بزرگترین و موفقترین شرکت در میان شرکتهای تایوانی است. این شرکت بیشتر درزمینهٔ تولید کارتهای گرافیک و مادربرد شهرت جهانی دارد. کارتهای صدای این شرکت از نوع اینترنال بوده و در سطح کیفی بسیار بالایی هم قرار دارند.
ایکس پی-پروداکت (xp-product)- بهترین کارت صدا اکسترنال
منشأ این برند بهدرستی مشخص نیست و حتی در سایت رسمی این شرکت هم چیزی درباره خاستگاه اصلی ایکس پی پروداکت گفته نشده است. اما در کمال تعجب تنوع محصول بسیار زیادی داشته و بیشترین تنوع در کارتهای گرافیک اکسترنال را هم دارد.
این شرکت درزمینهٔ تولید انواع هدفون، اسپیکر، کیبورد بیسیم و باسیم، موس…. فعالیت دارد. محصولات xp product بسیار خوش قیمت هستند.
پی نت (p-net)
پی نت یکی دیگر از برندهای چینی لیست ما بوده که درزمینهٔ تولید انواع خنککنندههای پردازشگر، شارژ، دوربینهای مداربسته، اجزای جانبی موبایل، انواع کابلهای صوتی و تصویری…فعالیت دارد. این شرکت درزمینهٔ تولید هر دو نوع کارتها صدای اکسترنال و اینترنال فعالیت دارد.
بهترین کارت صدا اوریکو (orico)
اوریکو یک نام چینی 10 سال و بسیار جوان است که کار خود را با تولید حافظههای جانبی آغاز کرد. امروز اوریکو درزمینهٔ تولید انواع،USB هاب، لوازم جانبی تجهیزات ذخیرهسازی، لوازم جانبی قطعات کامپیوتر، کابل و مبدل، شارژر تبلت و موبایل، کابل شبکه (LAN)، پاور بانک (شارژر همراه)، اسپیکر (بلندگو) فعالیت دارد.
یکی از تولیدات این شرکت کارتهای صدای اکسترنال اوریکو است که امکانات خوبی در آنها گنجاندهشده است.
مکس تاچ (maxtouch)
شرکت مکس تاچ یک برند ایرانی بوده که محصولات چینی را بانام برند خود وارد بازار ایران میکنید. محصولات این شرکت کاملاً وارداتی بوده و شامل دسته بازی،USB هاب، کابل و مبدل، اسپیکر بلندگو، ماوس ، پخشکننده خانگی، پخشکننده چندرسانهای پرتابل،، هدست و هندزفری، شارژر تبلت و موبایل است. یکی از محصولات وارداتی این شرکت کارتهای صدای اکسترنال هستند.
بهترین کارت صدا USB رویال (royal)
برند رویال کمتر از دو دهه عمر داشته و بیشتر درزمینهٔ تولید خوشخوابهای باکیفیت شهرت دارد. اما تنوع محصولات این شرکت بسیار زیاد بوده و درزمینهٔ تولید، ماوس، کابل صوتی و تصویری، اسپیکر، دسته بازی، کیبورد، هدفون، هدست و هندزفری، کارت شبکه، …فعالیت دارد. کارتهای صدای این شرکت از نوع اکسترنال بوده و قیمت بسیار خوبی هم دارند.