انواع قطعات کامپیوتر

راهنمای خرید قطعات کامپیوتر

راهنمای خرید قطعات کامپیوتر

راهنمای خرید قطعات کامپیوتر (مانیتور)

اولین قدم برای خرید مانیتوری ایده‌‌آل مناسب با هر کاربری، آشنایی با مشخصات فنی این دسته از محصولات است. با اطلاع از این مشخصه‌ها تا حد زیادی قادر به انتخاب گزینه‌های مورد نظر خود خواهید بود که در ادامه با بررسی‌های بیشتر، نمونه‌ی ایده‌آل را خریداری کنید. رزولوشن مانیتور تصاویری که روی پنل هر نمایشگر LCD نمایش داده می‌شود، متشکل از میلیون‌ها نقطه‌ی نوری یا پیکسل کوچک است. بنا به تعریف، پیکسل کوچک‌ترین عنصر قابل آدرس‌دهی در یک نمایشگر دیجیتال با قابلیت آدرس‌دهی تمام نقاط است.

سیگنالی که از کارت گرافیک به خروجی نمایشگر ارسال می‌شود، حامل اطلاعات رنگ و روشنایی جداگانه‌ به ازای هر پیکسل است. پس هر پیکسل را می‌توان کوچک‌ترین جزء قابل کنترل از پنل مانیتور یا تصویری دانست که در آن به نمایش در می‌آید. هر پیکسل شامل سه ساب‌پیکسل و هر ساب‌پیکسل مسئول نمایش یکی از رنگ‌های اصلی قرمز، سبز و آبی (RGB) است. نمایشگر‌های مختلف امروزی شامل انواع پلاسما، پروژکتورها و نمایشگرهای کریستال مایع شامل LCD و LED آرایه‌ی ثابتی از پیکسل‌ها شامل صدها سطر و ستون دارند که تصاویر را با وضوح بالا به وجود می آورند.

لوازم الکترونیکی

راهنمای خرید قطعات کامپیوتر (CPU)

پردازنده مرکزی (CPU) از مهم‌ترین قطعات کامپیوتر است. اگر مادربرد را به عنوان اسکلت یک کامپیوتر در نظر بگیریم، می‌توان پردازنده را به مغز کامپیوتر تشبیه کرد. تقریبا تمام کارهایی که کامپیوتر شما انجام می‌دهد، تحت تاثیر قدرت پردازنده است. بنابراین اگر آن را درست انتخاب نکنید، باید با وقفه‌‌های (Lag) پی‌درپی سروکله بزنید. متاسفانه قدرت یک پردازنده با پولی که برای آن پرداخت می‌کنید، نسبت مستقیم دارد. پردازنده‌های گران‌تر معمولا قدرت بیشتری دارند. به همین دلیل کاربران معمولا به سراغ مدل‌های گران‌تر می‌روند. اما نگران نباشید؛ از یک طرف تمام کاربران به بیشترین قدرت سخت‌افزاری روز نیاز ندارند، و از طرف دیگر تولیدکننده‌ها محصولات خود را با نیاز اقشار مختلف تطبیق می‌دهند. یعنی برای هر کاربری با هر میزان بودجه و سطح نیازی، یک پردازنده‌ی مناسب وجود دارد. در این راهنمای خرید می‌خواهیم با حوصله و سر فرصت به بررسی آنها بپردازیم.

برخی افراد بهترین کارت گرافیک را جدید‌ترین و غالباً گران قیمت‌ترین آن‌ها می‌دانند؛ اما این اشتباه است. خوشبختانه این روز‌ها تنوع بسیار خوبی چه در بازارهای جهانی و چه در بازار داخلی وجود دارد و گزینه‌های مختلفی را پیش روی خود داریم. یک کارت گرافیک سریع‌تر و قدرتمند‌تر؛ سرعت اجرای بازی‌هایمان را بیشتر می‌کند و می‌توانیم تنظیمات گرافیکی بالاتری را اعمال کنیم و لذت بیشتری از گیمینگ ببریم. به عنوان یک قانون کلی در هنگام خرید سیستم گیمینگ؛ باید تا سر حد ممکن هزینه بیشتری را صرف کارت گرافیک کرد، مگر اینکه به نقطه «کاهش بازده» برسیم، اینجاست که توصیه می‌شود پول اضافی را صرف سایر قطعات کنید.

پخش قطعات کامپیوتر

راهنمای خرید قطعات کامپیوتر (مودم)

برای خرید مودم ADSL مناسب باید به نکات مختلفی توجه کنید که در ادامه این متن به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت:

. پهنای باند: بیش‌تر مودم‌های موجود در بازار سرعتی بیش‌از حداکثر سرعت ارائه شده اینترنت در ایران را پشتیبانی می‌کنند، با این حال لازم است هنگام خرید مودم به حداکثر پهنای باند دستگاه توجه نمایید.

. باند فرکانسی: بیشتر مودم‌های ADSL موجود در بازار، از محدوده فرکانسی ۲.۴GHz یا ۵GHz پشتیبانی می‌کنند. باند فرکانسی ۲.۴ مساحت بیشتری را پوشش می‌دهد اما پهنای باند کمتری در اختیار شما می گذارد، اما در باند فرکانسی ۵ دقیقا اتفاقی معکوس رخ داده و در مساحت کمتر، پهنای باند بیشتری خواهید داشت. بنابراین انتخاب مودمی که از هر دوی این باندها پشتیبانی نماید، ایده‌آل به نظر می‌رسد.

. سرعت انتقال داده: این مورد در زمینه سرعت انتقال و جابه‌جایی داده‌ها در شبکه داخلی ایجاد شده توسط مودم ADSL می‌باشد. یعنی انتقال فایل‌ها بین دو دستگاه در شبکه داخلی با چه سرعتی رخ می‌دهد.

. قیمت: متاسفانه بازار it در این چند سال افت و خیز زیادی داشته و به همین دلیل ممکن است قیمت مودم‌های ADSL نسبت به سالیان گذشته، افزایش قابل توجهی داشته باشد. البته بماند که قیمت تمامی اجناس در این سال‌ها افزایش سرسام‌آوری داشته است.

. گارانتی و اصالت کالا: توجه به اصالت کالا، یکی از نکات بسیار با اهمیت در خرید مودم به حساب آمده و خریداران مودم ADSL باید در هنگام بررسی محصول، به اصالت کالا و شرکت گارانتی کننده آن دقت ویژه‌ای داشته باشند.

پردازنده گرافیکی (GPU)
قلب تپنده هر کارت گرافیکی پردازنده آن است. انجام کلیه محاسبات و ترسیمات گرافیکی بر عهده پردازنده گرافیکی است و مهم‌ترین شاخصه هر کارتی است که بخوبی در مدل آن به چشم می‌خورد. پردازنده گرافیکی بسیاری از خصوصیات کارت را تعیین می‌کند از این رو یک کارت بر اساس مدل پردازنده گرافیکی آن شناخته می‌شود. (برای نمونه RTX 2070 ،  GTX 1660 و…)

حافظه ویدئویی
از نظر اهمیت و تاثیر در عملکرد؛ حافظه ویدئوی در جایگاه دوم و پس از پردازنده گرافیکی جای می‌گیرد. حجم حافظه ویدئویی بر اساس گیگابایت است و اشتباهاً از سوی برخی افراد معیار اثرگذاری آن را همین قرار می‌دهند. اما ظرفیت اسمی نمی‌تواند نشان دهنده کارایی واقعی باشد و برای نمونه یک کارت 1 گیگابایتی می‌تواند از یک کارت 4 گیگابایتی حافظه ویدئویی مفید تری داشته باشد. این عامل تاثیر گذار «پهنای باند حافظه» است.

انتخاب مادربرد مناسب همیشه برای گروهی از کاربران سخت و گیج کننده به نظر می‌رسد. چگونه باید بهترین مادربرد را برای خرید یا ارتقای کامپیوتر پی‌سی خود گزینش کنیم؟

اگر تا به حال قصد خرید قطعات پی‌سی داشته‌اید یا برای خریدِ آنها اقدام کرده باشید، حتما دیده‌اید که اینتل و ای‌ام‌دی تنها سازندگان پردازنده‌‌‌ی کامپیوترهای پی‌سی در دنیا با معماری مرسوم x86 هستند و هر کدام هم سوکت‌های پردازنده‌ی مخصوص به خود را دارند. این سوکت‌ها هر از گاهی بروزرسانی و تغییر می‌کند و Chipset یا مجموعه تراشه‌های پشتیبانی‌کننده از پردازنده‌های هر نسل جدید هم ممکن است با نسل قبلی متفاوت باشد و مدل‌های قدیمی‌تر را پشتیبانی نکند.

تنوع سوکت‌ها، تراشه‌های مادربرد و همینطور پردازنده‌های هر نسل باعث می‌شود که خریدارانِ عادی در هنگام انتخاب پردازنده برای سیستم خود، نیاز به دانستن اطلاعاتِ پایه‌ای در مورد مادربردها و مجموعه تراشه‌ی متناسب با پردازنده‌ی مدنظر خود داشته باشند. اطلاعاتی عمدتا فنی که برخی استاندارهای سازنده را هم در بردارد و مشخصات تکنیکی و جانبی متفاوتی را در برمی‌گیرد. در اینجا سعی می‌کنیم به این تفاوت‌ها و نکاتی که باید در انتخاب پردازنده‌ها و مادربردهای سازگار با آن مدنظر قرار بگیرد بپردازیم.

راهنمای خرید قطعات کامپیوتر

راهنمای خرید قطعات کامپیوتر

برای خرید کیس جدید به چه مواردی توجه کنیم؟

قبل از خرید کیس جدید باید مواردی را مد نظر قرار دهید. در ادامه نکاتی که برای خرید یا ارتقاء کیس اهمیت دارند را بررسی می کنیم.

ابعاد و فرم فکتور

کیس ها را معمولاً بر اساس اندازه مادربوردی که روی آنها نصب می شود دسته بندی می کنند. بنابراین سه دسته اصلی داریم:

  • مینی ITX که حداکثر اندازه مادربورد 170×170 میلیمتر را پشتیبانی می کند.
  • میکرو ATX که حداکثر اندازه مادربورد 244×244 میلیمتر را پشتیبانی می کند.
  • ATX که حداکثر اندازه مادربورد 244×305 میلیمتر را پشتیبانی می کند. البته بعضی شرکت ها ابعاد 254×305 میلیمتر را به کار می برند.

علاوه بر اندازه یا فرم فکتور مادربورد، شکل های کیس هم در انتخاب شما تأثیر گذارند:

  • SFF: کیس های SFF یا فرم فکتور کوچک مجموعه ای از کیس های کوچک را در بر می گیرند
  • دسکتاپ: اگرچه دسکتاپ به یک واژه عمومی تبدیل شده ولی در واقع به طراحی کیس افقی (خوابیده) اشاره می کند. بعضی اوقات مانیتور روی کیس دسکتاپ قرار می گیرد.
  • مینی، مید و فول تاور: اینها انواع کیس های ایستاده هستند که بر حسب ابعاد مادربورد، ارتفاع متفاوتی دارند. بلندی کیس فول تاور معمولاً 56 سانتیمتر یا بیشتر است، در حالی که این رقم در کیس های مید تاور به حدود 46 سانتیمتر می رسد.

دسته ای به نام کیس های میدی تاور هم وجود دارند که بین مید تاور و مینی تاور جای می گیرند و در واقع، پر فروش ترین کیس های کاربران خانگی محسوب می شوند. البته در اکثر بازارها، میدی تاور را به نام مید تاور می فروشند.

راهنمای خرید قطعات کامپیوتر (مهم ترین قطعات کامپیوتر)

کامپیوترها و لپ تاپ‌ها از قطعات کوچک و بزرگ بسیار زیادی تشکیل شده‌اند. از آی سی و مقاومت و خازن گرفته تا قطعات بزرگی مانند پاور. ما در اینجا مهم‌ترین قطعات کامپیوتر را که هم در کامپیوترهای شخصی (PC) و هم در لپ تاپ‌ها استفاده می‌شوند را نام برده و درباره آن‌ها توضیحاتی را ارائه می‌دهیم.

1. مادر برد Motherbord

مادر برد یا مین برد، برد اصلی کامپیوتر است. تمامی قطعات الکترونیکی کامپیوتر به این برد متصل می‌شوند یا روی آن سوار می‌شوند. وظیفه مادربرد در کامپیوتر ایجاد ارتباط بین تمامی قطعات کامپیوتر با یکدیگر است.

2. سی پی یو CPU

سی پی یو CPU مخفف عبارت Central Processing Unit به معنای واحد پردازش مرکزی است. این قطعه همان پردازشگر اصلی کامپیوتر است، همان قطعه‌ای که از آن به عنوان مغز کامپیوتر یاد می‌کنند و مهم‌ترین قطعه هر کامپیوتری به شمار می‌آید. برای اینکه مدت زمان انجام یک کار توسط کامپیوتر را اندازه بگیریم باید به قطعات مختلفی توجه کنیم اما مهم‌ترین قطعه در تعیین سرعت کار کامپیوتر سی پی یو CPU است. هر چه سرعت پردازش سی پی یو بیشتر باشد، سرعت کار کامپیوتر نیز بیشتر است. انجام محاسبات و اجرای برنامه‌ها و نرم افزارها در کامپیوتر توسط این قطعه صورت می‌گیرد. در حال حاضر شرکت های اینتل Intel و ای ام دی AMD برای کامپیوترهای شخصی و لپ تاپ‌ها سی پی یو تولید می‌کنند.
سی پی یو در هنگام کار به شدت داغ می‌شود و برای اینکه آسیبی به آن نرسد همیشه در کنار آن یک فن خنک کننده قرار می‌دهند. از این فن‌ها برای خنک کردن پاور کامپیوتر نیز استفاده می‌کنند.

3. حافظه جانبی یا رم RAM

رم یکی از قطعات کامپیوتر است که روی اسلات‌های مخصوصی که بر روی مادربرد برای آن تعبیه کرده‌اند قرار می‌گیرد. رم یک حافظه موقت است که اطلاعات لازم و ضروری را در خود ذخیره می‌کند. رم به عنوان رابط بین سی پی یو و هارد کامپیوتر عمل می‌کند. گفتیم مهم‌‌ترین عاملی که سرعت کار کامپیوتر را تعیین می‌کند سرعت پردازش سی پی یو CPU است. دومین عامل مهم برای تعیین سرعت کامپیوتر مقدار ظرفیت رم RAM آن است. هر چه ظرفیت رم بیشتر باشد کامپیوتر با سرعت بیشتری کار می‌کند.

4. هارد

هارد کامپیوتر محل ذخیره تمامی داده‌ها و اطلاعات کامپیوتر است. به این هارد‌ها هارد اینترنال می‌گویند چرا که در داخل کامپیوتر یا لپ تاپ تعبیه می‌شوند. هارد کامپیوتر انواع مختلفی دارد. از مهم‌ترین انواع آن می‌توان به هارد دیسک و هارد اس اس دی SSD یا حافظه خشک اشاره کرد. پر استفاده‌ترین هاردها همان هارد دیسک‌ها هستند اما از آنجا که هاردهای SSD سرعت بسیار بیشتری نسبت به هارد دیسک‌ها دارند استفاده از آن‌ها روی کامپیوترها و لپ تاپ‌ها رو به افزایش است.

5. پاور کامپیوتر یا منبع تغذیه

پاور کامپیوتر تنها قطعه کامپیوتر است که به طور مستقیم به برق متصل می‌شود. وظیفه پاور کامپیوتر تبدیل برق ورودی به سیستم کامپیوتر به برقی است که سیستم به آن نیاز دارد. از آنجا که تامین برق قطعات کامپیوتر توسط پاور کامپیوتر صورت می‌گیرد بهتر است که از پاورهای با کیفیت و با قدرت بالا استفاده شود تا احتمال خراب شدن قطعات کامپیوتر کم و کمتر شود. همانطور که پیشتر هم گفتیم پاور کامپیوتر مانند سی پی یو دارای فن خنک کننده است و این فن از داغ شدن و سوختن قطعات داخلی آن جلوگیری می‌کند.

6. کارت گرافیک

تمام اطلاعاتی که توسط قطعات داخلی کامپیوتر پردازش می‌شوند از طریق کارت گرافیک بر روی صفحه نمایش نشان داده می‌شوند. کامپیوترها و لپ تاپ ها معمولا روی مادربرد خود دارای یک گرافیک آنبورد هستند. گرافیک آنبورد قطعه کوچکی است که کار کارت گرافیک را انجام می‌دهد تا شما حتما به کارت گرافیک برای روشن شدن سیستم خود نیازمند نباشید اما طبعا قدرت کمتری نیز دارد. اصلی‌ترین قطعه کارت‌های گرافیک، پردازشگر گرافیکی است، همچنین کارت‌های گرافیک قطعات دیگری چون حافظه رم گرافیکی، اتصالات تصویر و درگاهی برای اتصال کارت گرافیک به مادربرد دارند. در حال حاضر دو شرکت ای ام دی AMD و انویدیا Nvidia  به تولید پردازشگرهای گرافیکی می‌پردازند.

7. درایو نوری

برای نصب بسیاری از نرم افزارها و برنامه‌ها و حتی سیستم عامل‌هایی مانند ویندوز باید کامپیوتر شما قادر به خواندن انواع دیسک‌های نوری باشد. کار خواندن این دیسک ها توسط درایو نوری انجام می‌شود. درایوهای نوری انواع مختلفی دارند که می‌توانند دیسک های سی دی CD، دی وی دی DVD و بلوری را بخوانند. در اکثر انواع درایوهای نوری جدید امکان رایت کردن روی سی دی و دی وی دی نیز وجود دارد. کامپیوترهای شخصی و لپ تاپ ها هر دو از درایو نوری استفاه می‌کنند. البته امروزه به دلیل پیشرفت در تولید حافظه‌های ذخیره سازی (مانند هارد دیسک های اینترنال و اکسترنال، هاردهای اس اس دی SSD، فلش ها و …) در لپ تاپ‌های جدید به ندرت از درایو نوری استفاده می‌شود.

8. صفحه نمایش

در نهایت برای کار کردن با کامپیوتر نیاز به صفحه نمایش دارید که پردازش‌ها و محاسبات داخلی کامپیوتر را به صورت گرافیکی به شما نمایش دهد. در کامپیوترهای شخصی از مانیتورهای مختلفی می‌توان استفاده کرد. از جمله مانیتورهای سی آر تی CRT، ال سی دی LCD و ال ای دی LED . اینکه از کدام نوع مانیتورها یا نمایشگرها استفاده کنید بستگی به اتصالات تصویر کارت گرافیک و صفحه نمایش کامپیوتر شما دارد. در حال حاضر از اتصالات تصویری مانند وی جی ای VGA، دی وی آی DVI، دیسپلی DISPLAY و اچ دی ام آی HDMI استفاده می‌شود اما جدیدترین و محبوب ترین آن‌ها درگاه HDMI است که صدا و تصویر را به صورت یکپارچه منتقل می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید