بلندترین کوه های ایران و جهان را بشناسید
بلندترین کوه های ایران و جهان کوه ها نمادی از پایداری و استقامت به حساب می آیند که بزرگی و عظمتشان نگاه ما را به خودشان جذب می کنند. همانطور که می دانیم مهم ترین بخش طبیعت هر کشوری را کوه ها تشکیل می دهند که در آب و هوای جغرافیایی نقش مهمی دارند، ایران نیز از شمال تا جنوب و از شرق تا غربش را کوه ها تشکیل داده اند که کوه هایی مثل دماوند، علم کوه، دنا و زرد کوه در دنیا شناخته شده اند و کوهنوردان و صخره نوردان بسیاری از جاهای مختلف جهان برای صعود این کوه ها به ایران سفر می کنند. تعداد کوه های ایران زیاد می باشد ما در این مقاله به ۷ کوه بلند ایران اشاره کرده ایم.
دماوند، بلندترین کوه ایران
همه ی ما ایرانی ها از کودکی کوه دماوند را در شعرها، کتاب ها و قصه هایی از زبان بزرگان شنیده ایم. دماوند را با نام آرش کمانگیر می شناسیم که تمام توانش را در تیری گذاشت تا مرز ایران و توران را مشخص کند. این کوه فقط یک کوه نیست بلکه نماد ملی کشورمان به حساب می آید. قله دماوند بخشی از رشته کوه البرز می باشد و حدود ۳۸۵۰۰ سال عمر دارد و بلندترین قله ایران، خاورمیانه و مرتفع ترین آتشفشان آسیاست. انجمن ملی ایران ارتفاع دماوند را ۵۶۱۰ متر و ناسا ۵۶۷۰ متر اعلام کرده اند.
از نظر موقعیت این قله در شهرستان لاریجان در اطراف شهر آمل قرار گرفته اما می توانید در روزهایی که هوا به دور از آلودگی می باشد این قله را از تهران، ورامین، قم و ساحل جنوبی دریای خزر مشاهده کنید.
در سال ۱۳۸۷ این قله به عنوان اثر طبیعی ایران به ثبت رسیده است.
بلندترین کوه های ایران و جهان علم کوه، آلپ ایران
بعد از دماوند، دومین قله بلند ایران علم کوه می باشد که در منطقه تخت سلیمان در اطراف کلاردشت استان مازندران واقع شده است.
ارتفاع این قله به ۴۸۵۰ متر می رسد. این کوه با داشتن دیواره های صاف و صخره ای برای کوهنوردی و صخره نوردی بسیار مناسب می باشد و دلیل شهرت این کوه همین دیواره های صاف و مسطح است که آن را یکی از سخت ترین قله ها برای صعود تبدیل کرده است.از دیگر ویژگی های این قله می توان به یخچال های طبیعی که بیش از میلیون ها سال عمر دارند و از عصر یخبندان به جا مانده اند اشاره کرد.
سبلان ، با دریاچهای زیبا
سومین کوه بلند ایران کوه سبلان می باشد که ارتفاع آن به ۴۸۱۱ متر می رسد. این کوه با وجود پهنای ۴۵ کیلومتری به عنوان بزرگترین کوه های ایران هم یاد می شود. این کوه دارای سه قله معروف به نام های کسرا، سلطان ساوالان و هرم می باشد.
کوه سبلان در ۳۵ کیلومتری اردبیل و ۲۵ کیلومتری مشگین شهر قرار دارد. روزهای گرم سال را می توانید برای گشت وگذار در طبیعت زیبایش بگذرانید. این کوه نیز بین اسکی سواران محبوبیت زیادی دارد و در فصل زمستان پیست اسکی آلوارس از بهترین مکان ها برای اسکی و تفریح زمستانی به شمار می رود.
همچنین سبلان یکی از کوه های آتشفشانی می باشد؛ روی ورودی دهانه این آتشفشان با ذوب شدن برف ها دریاچه ای زیبا تشکیل شده که منطقه ای بی نظیر به وجود آورده.
اگر اهل کوه و کوهنوردی نیستید می توانید از طبیعت گردی در دامنه های باطراوت و خوش آب و هوای کوه سبلان لذت ببرید.
تخت سلیمان، با یخچالهایی طبیعی
بلندترین کوه های ایران و جهان کوه تخت سلیمان با وجود تعداد زیادی قله با ارتفاع ۴۰۰۰ متر از بلندترین بخش های رشته کوه البرز مرکزی به حساب می آید. بلندترین قله این کوه تخت سلیمان می باشد که ارتفاع آن به ۴۶۴۳ متر می رسد.این کوه در کلاردشت و منطقه تخت سلیمان واقع شده است.
روهایی مثل دره دوهزار و سه هزار، سردآبرود، گرمارود، الموت رود، پراچان و ازارود و ناریان از این کوه سرچشمه می گیرند.
وجود یخچال های طبیعی مثل هفت خوان، شمال غربی علمکوه، مرجیکش، چالون، تخت چال، خرسان و تخت سلیمان باعث شده وسیع ترین بخش یخچال های ایران را تشکیل دهند.
دنا، کوهی زیبا در زاگرس
کوه دنا با ارتفاع ۴۴۴۸ متر، در رشته کوه زاگرس می باشد. بخش زیادی از این کوه بلندبالا در شهر یاسوج واقع شده است. در کوه های دنا بیش از ۲۸ قله وجود دارد که بلندترین آن ها «قاش مستان» می باشد.
وجود چشمه های زیاد در این منطقه باعث رشد و تکامل گیاهان و حیوانات شده است. خرس قهوه ای، سمور، کرکس، راسو، بز، چکاوک و سیاه گوش از حیواناتی هستند که در دامنه این کوه ها زندگی می کنند.
بلندترین کوه های ایران و جهان زردکوه، کوهی برفی در بختیار
بعد از دنا نوبت به زرد کوه می رسد که با بیش از ۴۲۰۰ متر ارتفاع در رشته کوه زاگرس و در نزدیکی شهر کوهرنگ قرار گرفته است. از جمله مهم ترین رودخانه های ایران که می توان به کارون و زاینده رود اشاره کرد از این کوه سرچشمه می گیرند. قله های بلند این رشته کوه عبارتند از شاه شهیدان، دو زرده، زرده، هفت تنان، کینو و قله کلونچین که با ارتفاع ۴۲۲۱ متر بلندتر از بقیه قله هاست.
شیرکوه، درفلات مرکزی ایران
از آنجایی که رشته کوه های زاگرس از غرب تا فلات مرکزی ایران ادامه یافته، در استان یزد و شهر تفت کوهی با ارتفاع ۴۰۱۰ متر و مساحت ۳۰۰۰ متر به نام شیر کوه واقع شده است.
از قله های این کوه می توان به منشاد، آسمان نما، گاو و گوساله، بیدم، مهریز و بنادک اشاره کرد که بلندترین این قله ها برفخانه ترزجان با ارتفاع ۴۰۰۰ می باشد. بخشی از آب مورد نیاز استان یزد از ذوب شدن برف این کوه ها تأمین میشود. رود پاییندر از مهم ترین رود این منطقه می باشد که از قسمت شرقی شیر کوه سرچشمه می گیرد.بلندترین کوه های ایران و جهان
بلندترین کوه های ایران و جهان کوه اورست
- آیا می دانستید کوه اورست در سال ۲۰۱۵ حدود ۲.۵ سانتی متر کوچکتر شد؟ و دلیل آن نیز زلزله ای در همین سال در نپال آسیا مطرح شده است.
- آیا می دانستید که کوه اورست در طی هر سال ۴ میلی متر بزرگتر خواهد شد؟
- تا به امروز بیش از ۵ هزار کوهنورد توانسته اند به قله این کوه قدم گذارند که از جالب ترین آن ها می توان به “تامائی واتا فاب” پیرزن ۷۳ ساله، ملاوت پورنا دختر بچه ۱۳ ساله و اریک وایهنمایر اولین نابینای فاتح اورست اشاره کرد.
- بنا به آمار به دست آمده از هر ۱۰۰ نفری که به قله صعود کرده اند ۴ نفر جان خود را از دست داده اند.
- یکی از جالب ترین راهنمایی های که برای صعود به قله این کوه وجود دارد ۲۰۰ جسدی است که در آن دفن شده است.
- از کوه اورست به عنوان کثیف ترین کوه جهان نیز یاد می شود و حدود ۵۰ تن زباله ای که در این کوه وجود دارد مهر تاییدی بر این عنوان زده است.
- رشته کوه: هیمالیا
- اولین صعود در سال: ۱۹۵۳
- در ارتفاع ۸۸۴۸
کوه کی ۲
- رشته کوه: قراقروم
- اولین صعود در سال: ۱۹۵۴
- در ارتفاع ۸۶۱۱
کوه کانگچنجونگا
- رشته کوه: هیمالیا
- اولین صعود در سال: ۱۹۵۵
- در ارتفاع ۸۵۸۶
کوه لهوتسه
- رشته کوه: هیمالیا
- اولین صعود در سال: ۱۹۵۶
- در ارتفاع ۸۵۱۶
کوه ماکالو
- رشته کوه: هیمالیا
- اولین صعود در سال: ۱۹۵۵
- در ارتفاع ۸۴۶۳
کوه چوایو
- رشته کوه: هیمالیا
- اولین صعود: سال ۱۹۵۴
- در ارتفاع ۸۲۰۱
کوه دهالاگیری بلندترین کوه های ایران و جهان
- رشته کوه: هیمالیا
- اولین صعود در سال: ۱۹۶۰
- در ارتفاع ۸۱۶۷
کوه ماناسلو
- رشته کوه: هیمالیا
- اولین صعود در سال: ۱۹۵۶
- در ارتفاع ۸۱۵۶
کوه نانگا پاربات
- رشته کوه: هیمالیا
- اولین صعود در سال: ۱۹۵۳
- در ارتفاع ۸۱۲۶
کوه آناپورنا
- رشته کوه:هیمالیا
- اولین صعود در سال: ۱۹۵۰
- در ارتفاع ۸۰۱۹
کوه گاشربروم۱
کوه گاشربروم۱ در مرز کشور پاکستان و چین قرار گرفته است که یازدهمین قله بلند جهان به شمار می آید. گاشربروم۱ جزء دورترین قله های قراقروم محسوب می شود. عنوانی که افراد محلی برای این کوه بکار می برند “گاشا” با مفهوم کوهستان زیبا می باشد. تا قبل از ورود به دره گاشربروم ها امکان مشاهدت کوه وجود ندارد از همین رو کوهنوردان آن را به نام “قله پنهان” خطاب می کنند. در سال ۱۳۸۲ دو تن از کوهنوردان کشور عزیزمان با نام های مقبل هنر پژوه و محمد اوراز سعی در صعود به این قله داشتند که سقوط بهمن مانع موفقیت آنان در فتح قله شد و طی این حادثه محمد اوراز جان خود را از دست داد. از دیگر کوهنوردان ایرانی که موفق به فتح این قله شدند می توان به حسن نجاریان در سال ۱۳۸۲ و عظیم قیچی ساز در سال ۱۳۹۰ اشاره کرد.
- رشته کوه: هیمالیا
- اولین صعود در سال: ۱۹۵۸
- در ارتفاع ۸۰۸۰
کوه برودپیک
- رشته کوه: قراقروم
- اولین صعود در سال: ۱۹۵۷
- در ارتفاع ۸۰۵۱
کوه گاشربروم۲
- رشته کوه: هیمالیا
- اولین صعود در سال ۱۹۵۸
- در ارتفاع ۸۰۳۴
کوه شیشاپانگما
- رشته کوه: هیمالیا
- اولین صعود در سال: ۱۹۶۴
- در ارتفاع ۸۰۲۷