پردازنده موبایل به چند دسته تقسیم می شوند؟ کدام یک به دیگری برتری دارند؟
پردازنده موبایل زمانی که در گوشی های موبایل از CPU صحبت می کنیم بهتر است از واژه SOC یا سیستم روی تراشه (System On Chip) استفاده کنیم. دلیل این نامگذاری هم وابسته بودن تمام پردازش های یک موبایل به این تراشه می باشد، به گونه ای که هسته های پردازشی، GPU ،RAM، مودم و غیره همه در ارتباط مستقیم با تراشه یا به عبارتی SOC می باشد. سایر امکانات گوشی نظیر میزان مگاپیکسل دوربین گوشی همراه و همچنین کیفیت فیلمبرداری دوربین نیز به این تراشه و توانایی آن در پردازش اطلاعات توسط آن بستگی دارد. در این مقاله به بررسی برخی از مطرح ترین انواع پردازنده های مورد استفاده در یک گوشی همراه می پردازیم. در حال حاضر بیشتر گوشی های ساخته شده توسط شرکت های بزرگ نظیر اپل، سامسونگ، هواوی و غیره از پردازنده های Snapdragon، Mediatek، Exynos و Kirin استفاده می کنند.
پردازنده موبایل Qualcomm Snapdragon
پردازنده های شرکت آمریکایی کوالکام که از محبوب ترین و البته گران ترین نوع پردازنده های موجود در بازار به حساب می آیند با نام Snapdragon شناخته می شوند. پردازنده های Snapdragon در سه سری تولید می شوند و از کیفیت فوق العاده بالایی از نظر ساخت و کارکرد برخوردار هستند. سری ۴۰۰ که برای گوشی های پایین رده مورد استفاده قرار می گیرد و قابلیت های محدودی دارد، سری ۶۰۰ که دارای کارایی متوسط می باشد و برای گوشی های میان رده تولید می شود و سری ۸۰۰ که از آن به عنوان پردازنده اصلی در ساخت گوشی های پرچمدار استفاده می شود.
بیشتر بدانیم
پردازنده های اسنپدراگون از نظر منتقدین و کاربران جزو بهترین پردازنده های موجود در بازار شناخته می شوند، دلیل این امر عملکرد بسیار عالی این گوشی در تست های مختلف، مصرف پایین انرژی و همچنین تولید گرمای کم می باشد. دلیل این امر استفاده از سیستم پردازش مجزای شرکت کوالکام می باشد که به وسیله آن پردازش هر بخش به صورت جداگانه صورت می گیرد، به عنوان مثال ثبت تصاویر دوربین توسط بخش خاصی از تراشه صورت می گیرد. وجود همین مورد باعث بهبود عملکرد پردازنده و همچنین تولید حرارت کم در گوشی می شود. عدم وجود همین موضوع در پردازنده های Mediatek باعث ایجاد گرما در حین استفاده از دوربین گوشی می شود.
قابلیت های جالب
یکی دیگر از قابلیت های جالب این سری پردازنده، شارژ سریع (Quick Charge) آن می باشد. شرکت کوالکام با عرضه اولین سری از پردازنده خود با نام S4 pro تا به امروز که سری ۸۴۵ را روانه بازار کرده، قابلیت شارژ سریع را به عنوان یکی از برتری های پردازنده خود نسبت به سایر رقبا معرفی و هر نسخه از آن را نسبت به قبلی بهبود بخشیده است. طبق ادعای شرکت کوالکام، آخرین نسخه از آن (Quick Charge 4) قادر است در مدت زمان ۱۵ دقیقه شارژ باتری گوشی شما را از ۰ تا ۵۰ درصد برساند و یا با ۵ دقیقه شارژ شما می توانید ۵ ساعت از گوشی خود استفاده کنید.
پردازنده موبایل Mediatek
پردازنده های تولید شده توسط این شرکت تایوانی در نزد کاربران موبایل علی رغم قیمت پایین طرفدار زیادی ندارد. دلیل اول این موضوع، عملکرد ضعیف این پردازنده در تست های مرتبط با امور پردازشی و بنچمارک می باشد. علاوه بر این در مواردی هم که پردازنده توانسته در امور پردازشی نمره خوبی کسب کند، در عمل از سرعت پردازشی خوبی بهره مند نیست.
توجه
پردازنده های ساخته شده توسط این کمپانی با توجه به نحوه عملکردشان، مقدار زیادی از ظرفیت باتری را مصرف می کنند و علاوه بر آن پردازنده های این شرکت بسیار گرمازا هستند و همین موضوع سبب سرعت بخشیدن به مصرف باتری گوشی می شوند.
اما مهمترین این موارد که تولید کنندگان گوشی به آن اهمیت می دهند عدم انتشار کدهای منبع این پردازنده ها می باشد و همین مسئله ارائه بروزرسانی را برای این گوشی ها بسیار سخت می کند. البته باید به این موضوع اشاره کرد که شرکت مدیاتک با ارائه نسخه سوم از تکنولوژی شارژ سریع خود با نام Pump Express 3، مدعی است که با ۲۰ دقیقه شارژ گوشی شما ۷۰ درصد شارژ خواهد شد. کمپانی مدیاتک اخیرا از سری جدید پردازنده های ده هسته ای و ۳ خوشه ای خود با نام Helio X25 رونمایی کرده است. از نظر پردازنده های گرافیکی نیز مدیاتک از پردازنده گرافیکی Mali و یا Power VR استفاده می کند.
پردازنده موبایل Exynos
این پردازنده توسط شرکت کره ای سامسونگ تولید می شود و علاوه بر این شرکت، کمپانی Meizu هم از آن استفاده می شود. شاید بتوان این پردازنده را تنها رقیب جدی اسنپدراگون دانست، به همین دلیل شرکت سامسونگ پرچم داران خود را هم با پردازنده اختصاصی خود و هم با پردازنده Snapdragon تولید می کند. سامسونگ آخرین پردازنده تولیدی خود با نام Mangoose را تولید کرده است. این شرکت از پردازنده گرافیکی Mali در کنار پردازنده های خود استفاده می کند.
Kirin
پردازنده های Kirin توسط کمپانی چینی هواوی ساخته می شوند و در بیشتر گوشی های ساخته شده توسط این شرکت مورد استفاده قرار می گیرند. در ابتدا پردازنده های Kirin جزو پردازنده های ساده بازار شناسایی می شدند و معمولا در رقابت با پردازنده های شرکت های دیگر متحمل شکست می شدند اما با ارائه دو مدل Kirin 950 و Kirin 960 که به ترتیب در گوشی های Mate 8 و Mate 9 مورد استفاده قرار گرفتند، پا به عرصه رقابت با شرکت های دیگر گذاشتند. بیشتر پردازنده های ساخته شده به وسیله این کمپانی تا قبل از دو مدل آخر از هسته های ARM A53 استفاده می کردند، اما در این دو مدل شرکت هواوی از هسته های قدرتمند ARM Cortex-A72 استفاده کرده است. همین امر سبب افزایش میزان مصرف باتری می شود به همین دلیل شرکت هواوی به منظور جلوگیری از این اتفاق، تکنولوژی Big Little را در گوشی های خود معرفی کرد که با استفاده از آن تنها بخشی از پردازنده فعال می باشد و میزان کمتری از باتری را مصرف خواهد کرد.
معرفی بهترین پردازنده موبایل ۲۰۲۱
A14 بایونیک
در حال حاضر اپل A14 Bionic بهترین چیپست موبایل در ۲۰۲۱ است. کاهش اندازه ترانزیستورها با استفاده از معماری ساخت ۵ نانومتری سبب شده تا ویژگی و عملکرد این تراشه افزایش پیدا کند، این در حالی است که مصرف انرژی در آن بهبود پیدا میکند. این شرکت در ساخت تراشه A14 Bionic نزدیک به ۱۱.۸ میلیارد ترانزیستور را به کار گرفته است که تا ۴۰ درصد عملکرد آن را نسبت A13 Bionic نزدیک بهبود میبخشد. جدیدترین طراحی GPU نیز باعث افزایش کیفیت تصویر و عملکرد کلی آن میشود از این A14 Bionic برای بازیهای مختلف و پردازشهای سنگین نیز مناسب است. همچنین موتور عصبی این تراشه از ۸ هسته به ۱۶ هسته ارتقاء یافته که قادر است ۱۱ تریلیون عملیات در ثانیه را ذخیره کند. A14 Bionic بهترین پردازنده موبایل در سال ۲۰۲۱ است که به طرز قابل توجهی از سایر رقبا خود جلوتر است و عملکرد خارقالعادهای را ارائه میدهد.
کوالکام اسنپدراگون ۸۸۸
اگر به دنبال بهترین پردازنده موبایل ۲۰۲۱ با سیستمعامل اندروید هستید، Snapdragon 888 سریعترین و قدرتمندترین SoC موجود در بازار است. عملکرد خارقالعاده ارائه شده توسط اسنپدراگون ۸۸۸ و تسلط شرکت کوالکام در صنعت پردازنده تلفن های هوشمند، سبب شده تا سازندگان گوشی موبایل در سراسر جهان به دنبال این تراشه برای ساخت گوشیهای پرچمدار خود باشند. حتی شرکتی مانند سامسونگ که پردازندههای اختصاصی خود Exynos SoC را دارد، پرچمدار جدید خود گلکسی S21 الترا با یک نسخه اسنپدراگون ۸۸۸ برای فروش عرضه کرده است. چیپست اسنپدراگون ۸۸۸ به یک پردازشگر تصویر مجهز شده که وظیفه ثبت کم نویزترین تصویر ممکن در تلفنهای هوشمند را بر عهده دارد.
اگزینوس ۲۱۰۰
پس از اشتباه بزرگ سامسونگ در ساخت تراشه اگزینوس ۹۹۰ که نزدیک به تعطیل شدن بخش تراشههای خود بود، سرانجام با عرضه اگزینوس ۲۱۰۰ یک بازگشت عالی به دنیای پردازندهها داشت. اگرچه تراشه اگزینوس ۲۱۰۰ و اسنپدراگون ۸۸۸ عملکردی شبیه به هم را ارائه میدهند اما همچنان باهم همتراز نیستند، بهویژه هنگامی که صحبت از حفظ عملکرد ثابت و یا پایداری مانند انجام بازیهای طولانی مدت میشود. تراشه اگزینوس ۲۱۰۰ گرما بیشتری دارد و عملکرد خود را در مقایسه با اسنپدراگون ۸۸۸ در حجم کاری بالا سریعتر از دست میدهد. با این حال تراشه اگزینوس ۲۱۰۰ در انجام کارهای روزمره سریع است و شما باید ساعتها وقت بگذارید تا متوجه تفاوت آن با تراشه اسنپدارگون ۸۸۸ شوید. به نظر همین اختلاف اندک اگزینوس ۲۱۰۰ را بعد از اسنپدراگون در رتبه دوم بهترین پردازنده های موبایل قرار داده است.
کایرین ۹۰۰۰
Kirin 9000 یک تراشه ۸ هستهای است که در ۲۲ اکتبر ۲۰۲۰ توسط هواوی عرضه شده است. این تراشه قدرتمند توسط معماری ساخت ۵ نانومتری تولید شده که از یک هسته قدرتمند با فرکانس ۳۱۳۰ مگاهرتز، ۳ هسته با فرکانس ۲۵۴۰ مگاهرتز و ۴ هسته کممصرف با فرکانس ۲۰۵۰ مگاهرتز بهره میگیرد.
A13 بایونیک
بر اساس گزارش Geenkbench تراشه A13 Bionic بهترین پردازنده تلفن همراه در سال ۲۰۲۰ شناخته شده و در ساخت سری iPhone 11 و iPhone SE 2020 استفاده شده است. A14 بایونیک یک سیستم ۶۴ بیتی مبتنی بر ARM است که روی یک تراشه طراحی شده است. اپل ادعا میکند که A13 بهترین پلتفرم ماشین لرنینگ بوده که تا کنون در یک گوشی هوشمند به کار گرفته شده است. قلب تپنده نسل جدید گوشی آیفون یعنی قویترین تراشه دنیا A13 Bionic، حداقل ۲ سال از سایر پردازندههای گوشی های اندرویدی برای رقابت جلوتر است. در واقع در چند سال اخیر تراشه اپل بهتنهایی در زمینه پردازندههای سریع رقابت میکند. به عنوان مثال تراشه A12 که در سال گذشته عرضه شد، عملکردی فراتر از تراشه کوالکام اسنپدراگون ۸۵۵ را ارائه میداد.
پردازنده موبایل کوالکام اسنپدراگون ۸۶۵ و ۸۶۵ پلاس
در دسامبر سال گذشته شرکت کوالکام، پردازنده اسنپدراگون ۸۶۵ را روانه بازار کرد. اکنون این شرکت تراشه اسنپدراگون ۸۶۵ پلاس را در بازار عرضه کرده که قرار است بر روی گوشی های هوشمندی که در نیمه دوم سال عرضه میشوند مورد استفاده قرار بگیرد. این شرکت مدعی است که تراشه اسنپدراگون ۸۶۵ پلاس عملکرد فوقالعادهای را در بخش هوش مصنوعی به کاربران ارائه میدهد، همچنین به دلیل استفاده از ماژول گرافیکی جدیدتر، عملکرد گرافیکی نیز تا ۲۵ درصد افزایشیافته است. چیپست اسنپدراگون ۸۶۵ پلاس در بخش گرافیک از ماژول گرافیکی Adreno 650 استفاده میکند و در بخش CPU نیز به جای ۲.۸۴ گیگاهرتز از ۳.۸ گیگاهرتز بهره میبرد که سریعترین سرعت تا به امروز است.
اگزینوس ۹۹۰
سامسونگ به تازگی پردازنده Exynos 990 5G را در بازار عرضه کرده که قرار است در ساخت گوشیهای میانرده به کار گرفته شود. در واقع این بدان معنا است که اتصال ۵G در گوشیهای ارزان قیمت نیز موجود خواهد بود. ناگفته نماند که تراشههای اگزینوس ۹۸۰ و اگزینوس ۹۹۰ در ساخت گوشی های پرچمدار نیز استفاده شده است. سامسونگ ادعا میکند که گوشیهای مجهز شده به این تراشه میتوانند محتوا را با کیفیت FHD+ به نمایش دربیاورند و پردازنده ۸ هستهای آن میتواند با حافظه رم از نوع LPDDR4X جفت شود. به گفته سامسونگ مصرف انرژی در تراشه اگزینوس ۹۹۰ در سطح پایینی قرار دارد و به طور کلی عملکرد آن مطلوب است.
پردازنده موبایل مدیاتک دایمنسیتی ۱۰۰۰
شرکت مدیاتک نیز به تازگی اولین تراشه ۵G خود را بنام Dimensity 1000 5G در بازار عرضه کرده است. پردازنده های مدیاتک Dimensity 1000 5G مخصوص گوشیهای هوشمند درجه یک و پرچمدار طراحی شده است تا بیشترین عملکرد را ارائه بدهد. به گفته شرکت مدیا تک، این اولین چیپست جهان است که با ماژول گرافیکی Arm Mali-G77 عرضه میشود که با بهرهگیری از اینترنت نسل پنجم عملکرد فوقالعادهای را در انجام بازیهای مختلف ارائه میدهد. مدیا تک ادعا میکند که تراشه Dimensity 1000 5G با پشتیبانی از حالت دوگانه ۵G سریعترین پردازنده ۵G جهان است. تراشه جدید مدیا تک سرعت دانلود ۴.۷ Gbps و سرعت آپلود ۲.۵ Gbps را ارائه میدهد.
کوالکام اسنپدراگون +۸۵۵
تراشه کوالکام اسنپدراگون ۸۵۵ پلاس نسخه اورکلاک شده SoC 855 موجود در بازار است. این چیپست مانند Snapdragon 855 با لیتوگرافی ۷ نانومتری تولید شده که هشته هسته پردازشگر را به همراه یک هسته سفارش Kryo 485 مشابه نسل قبلی خودش ارائه میدهد. چیپست اسنپدراگون ۸۵۵ پلاس دارای سرعت کلاک ۲.۹۶ گیگاهرتز است که برای انجام کارهای مختلف و اجرای بازیهای سنگین مناسب است. همچنین کوالکام ادعا میکند که عملکرد گرافیکی این تراشه نیز تا ۱۵ درصد بهبود یافته است. وبسایت رسمی کوالکام درباره این پردازنده میگوید: تراشه اسنپدراگون ۸۵۵ پلاس با عملکرد پیشرفته، گرافیک بهبود یافته، بهبود عملکرد CPU و اتصال ۵G برای بازی ساخته شده است. تراشه اسنپدراگون ۸۵۵+ از حداکثر رزولوشن ۲۰۰ مگاپیکسل در عکسبرداری و پردازشگر تصویر Spectra 480 پشتیبانی میکند. همچنین شما میتوانید به کمک آن ویدئوهایی آهسته باکیفیت ۷۲۰p و یا ویدئوهایی باکیفیت ۸K با نرخ ۳۰ فریم بر ثانیه ضبط کنید.
کایرین ۹۹۰
شرکت چینی هوآوی، تولید کننده گوشی های پرچمدار چینی نیز اولین پردازنده ۵G خود را به تازگی در بازار عرضه کرده است. شرکت هوآوی این تراشه را در دو نوع Kirin 990 و Kirin 990 5G روانه بازار کرده که برای اولینبار در گوشیهای سری میت ۳۰ به کار گرفته شده است. اگرچه طراحی هر دو چیپست یکسان است اما با این حال، برخی تغییرات در ویژگیهای آنها ایجاد شده است. چیپست جدید هوآوی با همان معماری طراحی ۷ نانومتری تراشه اسنپدراگون ۸۵۵ معرفی شده است که به شما امکان میدهد تا بتوانید ویدئوهایی باکیفیت ۴K و نرخ ۶۰ فریم بر ثانیه ضبط کنید و دیگر مجبور نباشید بین فریم بالا و کیفیت بالا یکی را انتخاب کنید.