انواع رنگ و ابزار

انواع چسب مایع و کاربردهای مختلف هر یک را بشناسید!

انواع چسب

انواع چسب

انواع چسب چسب یکی از لوازم ضروری در هر خانه‌ای است اما معمولاٌ تعداد زیاد انواع چسب در ابزار فروشی‌ گیج‌کننده است. پس بهتر است به هنگام خرید چسب دقت بیشتری به خرج دهید: یک نوع چسب برای همه‌ی کارها مناسب نیست و انتخاب اشتباه چسب باعث می‌شود کار خراب شود و نتوانید قطعات مورد نظر را با موفقیت به هم بچسبانید. قبلا در مقاله چسب چیست درباره کاربرد آنها صحبت کرده ایم. حال با ما همراه باشید تا در ادامه با چسب های مایع آشنا شوید.

چسب پلی اورتان

انواع چسبپلی اورتان یکی از انواع جدید چسب‌ است که باید در همه‌ی کارگاه‌ها و خانه‌ها وجود داشته باشد. این چسب با نام‌های مختلفی به فروش می‌رسد. چسب پلی اورتان با اکثر مواد مانند فلزات، سنگ‌ها، فایبرگلاس و لاستیک پیوند محکمی شکل می‌دهد.

چسب اپوکسی

چسب اپوکسی یکی از انواع چسب مایع صنعتی است که دو نوع از مهم ترین آنها عبارتند از چسب اپوکسی شفاف و دو قلو.

چسب اپوکسی شفاف

چسباندن شیشه شکسته به دلیل جنس بدون منفذ و یکدست آن، کاری دشوار است. برای تعمیر شکستگی‌های کوچک مانند لب‌پرشدگی می‌توانید از چسب قطره‌ای استفاده کنید ولی برای شکستگی بزرگ‌تر، اپوکسی شفاف باکیفیت مناسب‌تر است.

چسب اپوکسی دوقلو

انواع چسب اپوکسی دوقلو با کاربردهای مختلفی که دارد برای کارهای مختلف و چسباندن اجسام مختلف ایده آل است.

چسب آپارات

از این چسب برای ساخت نوار نقاله استفاده می‌شود. یکی از پرکاربردترین انواع نقاله، لاستیکی است که برای پیاده سازی آن روی شاسی باید آپارات شود که برای این کار از چسب آپارات استفاده می‌شود. چسب آپارات مخصوص سیم‌های الکتریکی بوده و در برابر برق عایق است. از این چسب برای عایق بندی، ترمیم و مفصل بندی استفاده می‌شود.

یکی دیگر از کاربردهای نوار آپارات آب بندی کابل چراغ استخری است. این نوار از جنس روکش نایلونی پوست ماری بوده که قبل از استفاده از نوار اصلی به راحتی از آن جدا می‌شود. برای نصب نوار آپارات بعد از پیچیدن اولین دور نوار آپارات روی کابل، دور دوم را به صورت یک دوم روی اولین دور بپیچید و ادامه دهید و

نوار دور کابل را محکم و کاملا روی کابل بکشید. این چسب تا چندین برابر طول خود کشیده شده و کش می‌آید.

کاربردهای چسب آپارات

از این چسب در صنعت خودور سازی برای  ترمیم و پنچری لاستیک استفاده می‌شود. هم چنین از آن به عنوان چسب لاستیک به آهن یا لاستیک به فلز استفاده می‌شود. چسب آپارات برای چسباندن لاستیک به فایبرگلاس ایده آل است.

این چسب خاصیت ضد اسیدی دارد به همین جهت بهترین گزینه برای چسباندن انواع لاستیک به یکدیگر است. هم چنین از آن به عنوان پوشش ضد خوردگی در مخازن نفت و گاز در پالایشگاه استفاده می‌شود.

نحوه مخلوط کردن انواع چسب آپارات

چسب آپارات دو قسمتی شامل انواع چسب مایع و سخت کننده (هاردنر) است که این دو جزء باید کاملا مخلوط و ترکیب شوند. دق

ت داشته باشید که در هر مرحله باید به مقدار کافی از این ترکیب را تهیه کنید و آن را به سرعت استفاده کنید. این چسب برای خشک شدن به ۸ تا ۲۴ ساعت زمان نیاز دارد.

چسب آناروبیک

انواع چسب آناروبیک که ممکن است آن را به اسم انواع چسب قفل و رزوه بشناسید برای جلوگیری از لرزش استفاده می‌شود. این چسب تک جزیی بوده و به عنوان چسب فلز روی سطوح فلزی در غیاب اکسیژن خشک و محکم می‌شود.

این انواع چسب تعمیرات خطوط تولیدی را کاهش داده و از نشت مایعات و گاز و … جلوگیری می‌کند. بیشترین کاربرد این چسب برای اتصالات فلزی و پیچ و مهره است.

انواع چسب آناروبیک در چهار رنگ بنفش، قرمز، آبی و سبز در بازار موجود است که بسته به نوع کاربرد می‌توان یکی از انواع آن را انتخاب کرد.

نکته

  • رنگ بنفش: استحکام پایین
  • رنگ آبی: استحکام متوسط (با قابلیت جدا شدن از سطح)
  • رنگ قرمز: استحکام بالا
  • رنگ سبز: استحکام متوسط و بالا (فتیله گذاری الکتریکی)

سرعت خشک شدن چسب به جنس فلز بستگی دارد؛ به این ترتیب فلزات رنگ خورده سرعت خشک شدن بیشتری دارد یعنی آهن و آلومینیوم اولین و سریعترین فلزاتی هستند که در برابر چسب آناروبیک واکنش نشان می‌دهند و فلزاتی مثل کروم و روی دیرتر خشک می‌شود.

مزایای چسب آناروبیک

  • بوی کم
  • تک جزیی
  • خشک شدن در دمای اتاق
  • مقاومت بالا در برابر عوامل محیطی

معایب چسب آناروبیک

  • غیر قابل استفاده برای چسباندن سطوح متخلخل
  • ناکارآمد برای چسباندن بعضی از انواع پلاستیک

انواع چسب سیلیکونی

این محصول از جمله چسب‌هایی است که در دمای بالا و دمای پایین قابل استفاده است.انواع چسب سیلیکون ساختار شیمیایی مخصوصی داشته که از مقاومت بالایی برخوردار است. این محصول به چسب آکواریومی هم معروف بوده و برای درزگیری استفاده شده و در برابر رطوبت، نفوذ آب، دمای بالا و پایین مقاوم است؛ به همین دلیل برای درزگیری شیشه ساختمان، درزهای کاشی ساختمان، نصب سینک و روشویی، درزگیری شکاف سرویس بهداشتی، سطوح سنگی، شیشه ای، پلاستیکی، فلزی و مواردی از این قبیل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ویژگی چسب سیلیکون

  • مقاوم در برابر اشعه فرا بنفش
  • دارای قابلیت انعطاف پذیری
  • نارسایی الکتریکی
  • استفاده در دمای بالا تا 40 درجه سانتی گراد و دمای منفی 75 درجه
  • مقاوت بالا در برابر نم و رطوبت
  • عایق حرارتی

نحوه استفاده از چسب سیلیکون

برای استفاده از انواع چسب سیلیکون به کاتریج چسب درزگیر، چاقوی تیز و کاردک نیاز است. در ابتدا باید چسب به جامانده از قبل را با چاقو پاک کنید و سطح کار را از هرگونه آلودگی دیگر مانند خاک، روغن یا گریس تمیز کنید.

برای پوشاندن اطراف محل چسب با چسب نواری عرض شکاف را مشخص کرده سپس با یک چاقو سر کاتریج را برش داده و کاتریج را داخل پمپ جای گذاری کنید. خروجی چسب را امتحان کرده و مطمئن شوید که میزان چسب خروجی مناسب باشد. کاتریج را بالای سطح و با زاویه 45 درجه نگه داشته و با دقت و به صورت یکنواخت چسب را بزنید. برای شکل دهی و ایجاد سطوحی یک نواخت روی درزها می‌توانید از کاردک کمک بگیرید.

کاربرد چسب آکواریوم

انواع چسب آکواریوم برای قسمت‌هایی مناسب است که نیاز به آب بندی دارد. این چسب در ۲ نوع معمولی و ضدباکتری در بازار موجود است که نمونه ضدباکتری آن دیرتر سیاه می شود و طول عمر بالاتری دارد؛ به همین جهت قیمت چسب آکواریوم ضدباکتری گران‌تر است. چسب آکواریوم دارای رنگ بندی سفید، شفاف و رنگی است که بیشتر از  مدل شفاف و بی رنگ استفاده می‌شود.

انواع چسب یو وی

چسب فرابنفش یا UV نوعی چسب شیمیایی بوده که به کمک جذب نور فرابنفش یا همان اشعه X جوش خورده و هیچ اثری پس از سخت شدن  از خود به جای نمی‌گذارد.

چسب سیانواکریلات

انواع چسب سیانواکریلات در لیست چسب های مایع قرار دارد.چسب سیانواکریلات به چسب فوری هم معروف بوده که از مهم ترین انواع چسب سیانواکریلات می‌توان به چسب لاکسیل اشاره کرد.

رزین اپوکسی

انواع چسب رزین اپوکسی به شکل چسب مایع دو قسمتی بوده که در ترکیب با یکدیگر ماده‌ای سخت، براق و بادوام ایجاد می‌کند. این ماده برای پوشاندن سطح چوب و ایجاد لایه‌ای محافظ بسیار ایده آل است و از آن در کارهای مختلف استفاده می‌شود.

اپوکسی نوع بهبود یافته رزین است. به عبارت دیگر رزین اپوکسی همان چسب اپوکسی به شکل مایع است. تمام اپوکسی‌ها دارای دو بخش هستند: رزین و عامل پخت. زمانی که رزین و عامل پخت با هم واکنش نشان می‌دهند، فرآیند سخت شدن اتفاق می‌افتد.

انواع چسب رزین

رزین ماده‌ای چسبناک است که طی فرآیند پخت به پلیمر سخت تبدیل می‌شود. رزین ابتدا ماده‌ای طبیعی بوده اما نوع مصنوعی آن نیز وجود دارد که بعضی از آن‌ها شباهت زیادی به رزین طبیعی دارند.

رزین از ترکیب موادی به نام بیسفنول و اپیکلروهیدرین تشکیل شده است. رایج‌ترین نوع بیسفنول ترکیبی از استون و فنول است. شاید از خودتان بپرسید که فنول چگونه بوجود می‌آید؟ فنول نخستین بار از قطران زغال سنگ گرفته شده است؛ اما بعدها دانشمندان شیمیدان آن را از پترولیوم استخراج کرده‌اند. امروزه از زمانی که اپیکلروهیدرین مورد توجه قرار گرفته است، از چیزی به نام آلیل کلرید استخراج شده است که نوعی زیرشیمیایی ترکیب شده با کلر پروپیلن است.

رزین اپوکسی که به آن پلی پوکساید نیز می‌گویند، پری پلیمر و پلیمر واکنش پذیر بوده که حاوی گروه‌های اپوکساید است که سطح مقاومت گرمایی و شیمیایی بسیار بالا و قدرت چسبندگی بسیار قوی دارند.

نکته مهم

اپوکسی از بهترین چسب‌های موجود برای کاربردهای صنعتی است. رزین اپوکسی زمانی که پخت می‌شود اتصال سخت و بادوامی ایجاد می‌کند و برای فلزات قدرت چسبندگی بسیار بالایی دارد. قدرت تحمل شیمیایی و محیطی این ماده چسبناک بسیار عالی است. به آسانی فضاهای خالی را پر می‌کند و در مقابل مواد شیمیایی سخت، خاصیت درزگیری فراهم می‌کند. این ماده جایگزین خوبی برای پرچ و جوشکاری است.

از آنجا که رزین اپوکسی قابلیت جلوگیری از فرسودگی دارد، از آن به عنوان راه حلی ایده‌آل برای محافظت از بسیاری از لوازم خانگی که به مرور زمان زنگ زده و فرسوده می‌شوند به کار برده می‌شود.

انواع چسب رزین اپوکسی ماده بادوامی است که به عنوان یک محصول همه کاره در بسیاری از صنایع از هنر گرفته تا صنعت اتومبیل سازی کاربرد دارد. این ماده بادوام در متریال‌های گوناگونی از جمله چوب، پارچه، شیشه و فلز به کار برده می‌شود. از جمله کاربردهای رزین‌اپوکسی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

موارد استفاده

  • استفاده از رزین‌اپوکسی به عنوان چسب
  • استفاده از رزین‌اپوکسی در سیستم‌های الکتریکی و الکترونیکی
  • استفاده از رزین‌اپوکسی برای رنگ آمیزی
  • استفاده از رزین‌اپوکسی برای پوشش و درزگیری
  • استفاده از رزین‌اپوکسی برای تعمیرات
  • استفاده از رزین‌اپوکسی در جواهرسازی